ARoS Kunstmuseum

 

SIMONE AABERG KÆRN – OPEN SKY

 

Tidligere udstilling

 

07. AUGUST – 05. OKTOBER 2008

 

VESTGALLERIET

 

ARoS Aarhus Kunstmuseum havde fornøjelsen at præsentere en spektakulær installation, som tidligere gennembrød luftrummet over os og lagde hundredvis af kilometer bag sig. Der er tale om ophængningen af det 6 meter lange og 9 meter brede Piper Colt propelfly, som er hovedværket i sensommerens eventyrlige udstilling OPEN SKY.

 

Som en slags ready-made hænges det mere end 40 år gamle lærredsklædte veteranfly op i Museumsgaden som et vidnesbyrd om en farefuld rejse fra Lille Skensved ved København til Kabul i det krigshærgede Afghanistan. En rute tilbagelagt af den danske pilot og kunstner Simone Aaberg Kærn, som imod alle odds og med livet som indsats fløj de mere end 6000 km i det lille en-motors propelfly fra 1961. En dramatisk flyvetur hvori indgik såvel ulovlig indtrængen i det amerikanske luftkrigsterritorium som en besejring af bjergtinden Hindukush.

 

OM UDSTILLINGEN

 

Simone Aaberg Kærns endemål med rejseprojektet var den unge pige i Kabul, Farial, hvis højeste ønske var at blive jagerpilot. Som filmen fra rejsen – ‘Smiling in a Warzone’ – dokumenterer, opnår Farial på egen hånd at styre Simone Aaberg Kærns lille propelfly over Kabul by. Simone Aaberg Kærn gennemførte den 3 måneder lange rejse som et metaforisk billede på, at himmelrummet er frit for alle. Selv over et politisk uroligt og ulmende krigsterritorium. Hun donerede sig selv til sit kunstneriske statement med livet som indsats og uden nogen form for forsikring om, at missionen med at opsøge Farial ville lykkedes. Den farefulde kunstrejse og troen på den gode vilje er omdrejningspunktet i udstillingen OPEN SKY, som har danmarkspremiere på ARoSAarhus Kunstmuseum. Udstillingen vises i ARoS’ 350 m3 store Vestgalleriet og består foruden det ophængte fly i Museumsgaden af filmen ‘Smiling in a Warzone’ og kunstfotografier fra Simone Aaberg Kærns færd.

 

Kunstfilmen ‘Smiling in a Warzone’ (længde: 78 min.) tog sin start, da Simone i kølvandet på verdens frygt for flytransport efter den 11. september 2001 læste i avisen om denne unge afghanske pige ved navn Farial, hvis højeste ønske var at blive jagerpilot. Dette blev startskuddet på kunstnerens såvel personlige som kunstneriske mission: At lære den afghanske pige at flyve. Simone Aaberg Kærn ville give Farial mulighed for at få luft under vingerne og realisere sine drømme, akkurat som de kvindelige jagerpiloter under 2. Verdenskrig havde gjort det. Den 4. september 2002 lettede Simone Aaberg Kærn i det lille Piper Colt-fly sammen med instruktør og fotograf Magnus Bejmar og lagde kursen mod Afghanistan. ‘Smiling in a Warzone’ er et ukueligt kunstprojekt, der vidner om performancekunstneren Simone Aaberg Kærns brændende engagement i foretagendet og kærlige omgang med de mennesker, hun møder på sin vej. Filmen er et sandt vidnesbyrd om, at der ikke findes et reelt skel mellem Simone Aaberg Kærn og hendes projekter. Kunstneren selv er essensen af konceptets mod og kraft: Hun er sit eget kunstværk. Det er projektets oprigtighed og uforudsigelighed, der gør filmen til en sand ‘docu-tale’: en dokumentarisk skildring bygget op som en klassisk eventyrfortælling.

 

Udstillingen OPEN SKY tager betragteren med gennem det historiske, politiske og æstetiske landskab, som Simone Aaberg Kærn og Magnus Bejmar gennemlevede for at nå til Kabul. Himmelrummet viste sig på én gang som en kamparena og som hjemsted for spørgsmål om magt og politik. På den anden side fastholder Simone Aaberg Kærn himlen som et helle for det enkelte menneske, hvor drømmene får frit løb. Det er det modsætningsforhold, som udstillingen OPEN SKY udfolder med sine sjældne æstetiske, humoristiske og underfundige billeder. Med luft under vingerne deler Simone Aaberg Kærn sit positive livssyn med os: Hvor der er en vilje er der en vej. Himlen er OPEN SKY…

 

_WIG0026 _WIG0025 _WIG0027 _WIG0029 _WIG0030 _WIG0031 _WIG0035 _WIG0036 _WIG0037 _WIG0038 _WIG0039 _WIG0040 _WIG0041 _WIG0045